Ludea_logga

STUDIO LUDUM

VAD ÄR STUDIO LUDUM?

Studio Ludum som koncept togs fram av Högskolan i Skövde under “Projekt Studio Ludum” och bygger på att använda spel- och spelkultur som motivationskraft för att hjälpa spelintresserade unga som varken arbetar eller studerar (UVAS). Syftet med verksamheten är att stötta och stärka spelintresserade ungdomar som är i behov av individanpassat stöd. Studio Ludum fungerar som en motivationshöjande insats för att deltagarna ska bli mer självständiga och hitta sin plats i samhället.

VAD GÖR VI?

Studio Ludum handlar om att driva en verksamhet som tar emot spelintresserade UVAS-deltagare, där målet är att stärka och stötta våra deltagare till att nå sina individuella mål. Vi erbjuder våra deltagare en meningsfull fritid och ökad självständighet för att föra deltagarna närmare samhället och motverka utanförskap. I Studio Ludum får deltagarna en chans att träffa andra personer med samma intressen, knyta nya kontakter och träna på social interaktion i en trygg miljö. Vi ser de styrkor och kompetenser som byggs upp genom spelandet och hjälper till att kartlägga dem.

STUDIO LUDUM ONLINE

I vår nya verksamhet "Studio Ludum Online" träffar vi våra deltagare helt digitalt. Alla kommuner kan köpa platser i vår verksamhet, så att Studio Ludum finns till oavsett vart i landet en potentiell deltagare befinner sig. I verksamheten Studio Ludum Online träffar vi våra deltagare digitalt. Vi gör olika spelrelaterade aktiviteter som baseras på deltagarnas intressen, erbjuder stöttande samtal, och lär oss om olika ämnen som bidrar till ett självständigare liv.

En ny väg framåt

Vi erbjuder en trygg social plats där deltagare får en chans att knyta kontakter, lära sig nya saker, och ha det trevligt tillsammans. I Studio Ludum får passionen för spel ta plats och vi hjälps åt att utforska vägen framåt för våra deltagare. För många handlar det om att få en chans till ett nytt perspektiv på sin framtid - att spelandet kan vara en tillgång och styrka, och att spelintresset kan vara en del en fungerande vardag. Genom gruppverksamheten blir deltagaren en del av en meningsfull gemenskap som är anpassad efter deltagarnas behov och förutsättningar.

Individuellt och tillsammans

Vår gruppverksamhet består till stor del av gruppbaserade dataspelrelaterade aktiviteter. Vi anordnar även aktiviteter där vi kan lära oss tillsammans, om allt från tekniker för att hantera oro och ångest, till hantverk, till hur man steker pannkakor eller söker jobb.


Utöver gruppverksamheten jobbar vi även individuellt med varje deltagare. Det individuella arbetet innefattar bland annat samtal där vi gemensamt planerar och diskuterar olika vägar framåt tillsammans med deltagaren.

Som du är, där du är

Vår prioritet ligger i att möta individen där hen är, och utefter individens unika förutsättningar möjliggöra stegförflyttning och en meningsfull förändring i livet.


Studio Ludum är en välkomnande och individanpassad verksamhet där vi Game Leaders arbetar aktivt för att skapa en trygg plats där varje deltagare känner sig inkluderad. Våra deltagare är vana vid att mötas digitalt, och för många är den digitala verksamheten ett bekvämt första steg in i ett nytt socialt sammanhang. I den digitala verksamheten använder vi oss av chatt, röstsamtal, och video för kommunikation med våra deltagare, men för deltagarna i gruppverksamheten är det frivilligt ifall de vill synas i videochatt eller ej.

Vi som arbetar i Studio Ludum

Vår personal kallas Game Leaders, eller GLs förkortat, och deras mål är att varje deltagare ska känna sig sedd, respekterad och förstådd. Vi GLs har flerårig erfarenhet och kunskap av att arbeta med ungdomar, och en genuin kärlek för spel och spelkultur vilket gör att vi kan möta våra deltagare och vara en del av alla spelaktiviteter. Vi har också kompetenser inom spelutveckling och andra områden som vi kan dela med oss av till deltagare som har ett intresse för det.

CITAT FRÅN DELTAGARE I TIDIGARE VERKSAMHETER

“Att säga att Ludum har varit det bästa som har hänt i mitt liv skulle vara ett understatement. Jag har fått vänner för livet och självförtroende. Jag känner mig mer självsäker, och jag kan prata med folk nu. Jag har också blivit gladare. Inget i mitt liv gjorde mig glad innan, när Ludum kom så började jag våga testa nya saker. Ludum är fantastiskt för min och andra deltagares utveckling. Det låter cheesy, men det är sant. I love it.”

“Ludum har gett mig en plats att vara på, jag hade inget att göra annars och var själv och mådde skit. Att vara med i Ludum är att vara med i en grupp, det har varit ett av definaste sakerna som hänt i mitt liv.”


“Jag känner mig stabil och stolt över att vara en deltagare i Ludum. Det känns som att jag faktiskt är med i något, och att jag känner mig som en medlem. Om en känner att en inte riktigt är med i samhället bara för att en inte går i skola eller jobb så gör Ludum att man faktiskt känner att man är med i något och att en hör hemma någonstans. I Ludum har jag fått nära vänner som jag faktiskt kan umgås och prata med.”


“Sen jag började Ludum har mitt välmående blivit bättre. Jag har träffat nytt folk, jag har vågat testa på nya grejer som jag inte hade vågat testa på förut. Det bästa med Ludum är att få må bättre och att komma ut till lokalen där vi träffas. Jag har fått bättre dygnsrytm och lägger mig i rätt tid nu. Sen jag började har jag blivit bättre på att prata och att vara öppen för att prata mer om vad jag varit med om - jag har blivit mer öppen med andra människor. Ludum är ett bra ställe att umgås och träffa personer som är som ensjälv. Det är tryggt att veta att det är okej att göra misstag.”

HÄR FANNS STUDIO LUDUM TIDIGARE


Vi är väldigt nöjda med våra samarbeten och hur vi tillsammans har gjort en viktig insats för UVAS-gruppen!

STUDIO LUDUM

TIBRO

STUDIO LUDUM SKÖVDE

Studio Ludum Skövde pågick mellan mars 2021 - april 2023 och var ett projektsamarbete i Skövde kommun. Verksamheten drevs av Ludea med stöd från Arbetsmarknadsenheten i Skövde kommun.


Målgruppen var spelintresserade UVAS mellan 16 - 29 år, som är folkbokförda i Skövde, med målet att hjälpa deltagarna att komma närmare samhället och bli mer självförsörjande och självständiga.


Innan detta samverkade Skövde kommun även i Projekt Studio Ludum, ett treårigt innovationsprojekt som drevs av Högskolan i Skövde och finansierades av Europeiska socialfonden.




ÄR NI VÅR NÄSTA SAMARBETSPARTNER?

Ludea söker nya möjligheter och samarbeten för att kunna fortsätta det livsviktiga arbetet med UVAS.
Vill ni satsa på förädring för en målgrupp som ofta annars faller mellan stolarna?


Kontakta oss för att undersöka vägar framåt!

unsplash